Haber

METİN MİLLİ KİMDİR?

Metin Milli, 14 Şubat 1943 Mardin Babası Şakir Bey, annesi Ayşe Hanım’dır. Lise eğitiminin sonuna kadar MardinMetin Milli, 1961 yılında Mardin Lisesi’nden mezun olduktan sonra üniversite için Mardin’den ayrıldı. ankara Ankara Ticari İlimler Akademisi’nden mezun oldu ve eğitimine Hukuk Fakültesi ile Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili Bölümü’nde devam etti. Bu arada resim kurslarına ve atölyelere katıldı.

Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde okurken Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Deniz Kuvvetleri adına askeri öğretmen olmak için başvurdu, ancak babasının itirazı üzerine iş yarım kaldı. Öte yandan 1962 yılında Tandoğan Meydanı’ndaki MKE binasının arkasındaki 900’üncü Ordu Teçhizat Ana Depo Komutanlığı’nda göreve başladı.

O yıllarda tanıştığı Bercis Hanım ile evlendi. Bora adında bir oğlu oldu.

60’lı yıllarda Ankara’da Meydan Sahnesi ve Başşehir Tiyatrosu gibi birçok özel tiyatroda amatör tiyatro oyuncusu olarak ‘Göç’, ‘Paydos’, ‘Karalar Mehmet’ gibi birçok tiyatro oyununda rol aldı.

1964 yılında Devlet Su İşleri Sulama, Drenaj ve Barajlar için fizibilite çalışmaları yapan bir firmada işe girdi. Askere gidene kadar burada kalmış, Mali ve İdari İşler Müsteşarlığına kadar yükselmiştir.

Bu arada Ankara’da Anafartalar Musiki Cemiyeti’ne devam etti, uzun süre solfej ve repertuar çalıştı.

1965 yılında Ankara’da üniversite öğrencisiyken ilk fotoğraf standını açtı. Artık hayatında müzik yoktu. Karakalem ve karakalem çalışmalarından sonra yağlı boya figüratif fotoğraf çalışmalarını günümüze kadar sürdürdü. 2017 yılında Ankara’da 9. standını açmış ve 31 adet yağlı boya tablo sergilenmiştir. Üniversite yıllarında resimle birlikte tiyatro da hayatına girdi. Ona tiyatroyu sevdiren felsefe hocasıydı.

1970 yılında askerlik görevini Kurmay Asteğmen olarak Ankara Askerlik Şube Müdürlüğü’nde tamamladı.

Askerlik görevinin ardından 1971 yılında petrol sektöründe sismik araştırmalar, özellikle sismik araştırma ve sondaj hizmetleri veren bir Amerikan şirketinde Muhasebe Müdürü olarak TPAO ve Shell’de çalışmaya başladı. Kısa bir süre sonra Mali Müşavir ve ardından şirketin temsilcisi oldu. 1994 yılına kadar burada çalışmaya devam etti.

Bu ortamda Avni Anıl, Halil Soyuer, Selahattin Altınbaş, Ziya Taşkent, Güneri Tecer gibi isimler Ankara’da bir araya gelir, edebiyattan, şiirden, müzikten, sanattan konuşurlardı. Bu sohbetler sırasında tanıştığı Ankara Radyosu’ndan Ferit Sıdal’ın daveti üzerine 1975 yılında TRT Ankara Radyosu’nda ilk kez müzik söyledi.

Metin Milli’nin tiyatro çalışmaları amatörden öteye gitmemiş, karakalem çalışmaları maaşına eklenmiş, yeniliğin peşinden koştuğu müzik anlayışıyla Altın Plak ve Kaset ödülleri kazanmıştır.

1978’de klasik eserlerden oluşan bir LP yaptı.

Metin Milli, 1983 yılında Çiçek Yasta adlı modülün yer aldığı “Merhaba” albümüyle patlayınca flaş sanatçısı oldu.

En popüler müzikleri “Seni Seviyorum, İşte, Vurgula, Yasta Çiçekler” adlı modülleridir. Metin National o dönemlerde Türk müziğine yeni bir tat katmış usta bir isimdir. Söylediği müziklerle fark yaratan bir tarzı var. 1982 yılında Metin Milli adıyla ilk albümünü çıkardı.

Birçok meslektaşının aksine müziği para kazanmak için değil zevk için yaptığını belirten Metin Milli, ticaretten kazandığını müziğe aktardı ve bu yolda hiçbir masraftan kaçınmadı. Kendisine uzun yıllar aranjörlük yapan Metin Alkani ile birlikte üstün yorumuyla Çiçekler Yasta, Müzikleri Sordum, Pişmanlık, Seni Seviyorum, Vurgun gibi birçok hit esere imza attı.

1982-1996 yılları arasında sırasıyla Kekeva, Yankı, Fono, Yavuz, Symbol, Sarp ve Foneks Plak şirketleri için toplam on albüm (LP-MC-CD) kaydetti. basılmış Vurgun, Selçuk Tekay’ın Metin Milli için özel olarak bestelediği müziktir.

Eşi Hayal Ulusal, 2002 yılında anevrizma sonucu vefat etti. Metin National, Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşıyor.

Albümler:

1982 – Metin Milli

1983 – Merhaba

1984 – Merhaba-2

1985 – Merhaba-3

1986 – Şelale

1988 – Burayı Seviyorum

1989 – Benimle Evlenir misin

1990 – Vurgularınız

1991 – Aklım Çıkıyor

1996 – Metin Milli’96

2001 – Şarkılarım

“Para kazanmak için değil zevk için müzik yapıyor” diyen Ulusal, fotoğrafçılık ve tiyatroyla da ilgileniyordu.

Kaynak: Dergi / Dergi

sehzadeler-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu